Baťa: un exemple d’excel·lència de l’organització de feina

2017-11-15

Quan es parla dels temes relacionats amb el món de la feina en connexió amb la República Txeca sempre penso primer en la història de la família Baťa, els grans emprenedors del camp de sabateria, coneguts per tot el món. La seva manera d'organitzar els empleats va ser fascinant a principis del segle XX i ho segueix sent fins i tot avui.

La famosa empresa de calçat va ser fundada en 1894 pels germans Anna, Antonín i Tomáš Baťa. Ja en 1900 tenien més de cent empleats i aquest nombre va anar creixent cada any juntament amb l'èxit de l'empresa. Els Baťa (sobretot Tomáš i a partir del 1932 també Jan Antonín, el seu germanastre que es va encarregar de l'empresa després de la mort tràgica de Tomáš Baťa) sempre han sigut considerats pioners pel que fa al lideratge dels treballadors i l'organització de la feina a les seves fàbriques.

Davant de tot cal destacar el complex de fàbriques a la ciutat de Zlín. Dintre de la mateixa ciutat, Baťa va construir una ciutat paral·lela. Les fàbriques formaven el centre de tot, mentre que al voltants s'hi construïen les cases per a les famílies dels treballadors. Tota la vida dels empleats girava al voltant de la fàbrica, que no només era un lloc de treball, sinó a més els oferia possibilitats d'educació, creixement personal i espai per passar el temps lliure.

Baťa va organitzar els tallers de forma que fossin autònoms. La seva idea era convertir-los en petites entitats comercials que es dirigissin per elles mateixes. De tal manera va intentar canviar també la visió dels empleats que ja no es veien només com a obrers, sinó que es convertien en una mena d'emprenedors i participaven activament en el funcionament d'una empresa que donava espai a les seves iniciatives.

Tomáš Baťa s'inspirava molt en l'estranger. Durant els seus viatges, per exemple als Estats Units, veia com funcionaven les grans fàbriques, què faltava als obrers perquè fossin contents, quina mena de màquines utilitzaven, etc. Després va triar el que funcionava millor i ho va implantar a les seves fàbriques. El seu pensament va ser del tot modern i seria interessant veure com s'hauria desenvolupat la història de la marca Baťa i com hauria influït en el món de treball txec si no hagués arribat la guerra mundial i el règim comunista que, de fet, va fer que els Baťa marxessin del país i continuessin la seva empresa a l'estranger.

Secció de català del Departament de Llengües i Literatures Romàniques de la Universitat Masaryk
Optimitzat per Webnode Cookies
Fes la teva web gratuïtament! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Som-hi!