Brno: la capital txeca del funcionalisme, del cafè i de la poesia

2017-10-11

Hi ha pocs turistes estrangers que han sentit mai parlar de Brno i encara menys n'hi ha d'aquells que han visitat aquesta ciutat alguna vegada. Tot i que queda al segon lloc després de Praga i els seus afores, la capital de la Moràvia del Sud mereix atenció i representa bona alternativa per a aquelles persones que volen conèixer una part totalment diferent de la República Txeca. I no són només les esglésies gòtiques, el castell i diversos monuments importants que fan interessant aquesta ciutat, sinó també la seva cara més artística i alternativa, que sovint queda oculta davant les mirades dels turistes.

El funcionalisme -estil arquitectònic de la primera meitat del segle XX- va deixar a Brno un rastre considerable. Potser la mostra més coneguda d'aquest estil és la famosa Vil·la Tugendhat, construïda cap a finals dels anys trenta per l'arquitecte Ludwig Mies van der Rohe, tot i que no és l'única. Al centre de la ciutat es poden trobar diversos edificis funcionalistes com ara l'edifici de la banca KB (l'antiga banca de Moràvia) a la plaça Svobody, la Vil·la Löw-Beer o diverses obres de Bohuslav Fuchs, un dels màxims representants d'aquest estil. Per conèixer millor l'arquitectura de Brno, sobretot la de la primera meitat del segle XX, es pot consultar el Manual arquitectònic de Brno, que ofereix molta informació juntament amb les rutes arquitectòniques per diverses parts de la ciutat.

Vít Švajcr, Dobré světlo.com
Vít Švajcr, Dobré světlo.com

Molts dels edificis funcionalistes han servit com a cafeteries i pastisseries (cafeteria Era o cafeteria de Zeman). La cultura de cafè sempre ha tingut lloc a Brno, sobretot durant la primera república. I és precisament als darreres anys que sembla florir de nou. A la quantitat de cafeteries de què disposa la ciutat se n'hi sumen cada mes unes noves, més modernes i més originals. Hi ha de tot: cafès dissenyats pels millors arquitectes i dissenyadors txecs, cafès a l'estil nòrdic, cafeteries ambulants als racons més importants de la ciutat... Tenim també un festival de cafè que se celebra cada octubre a diferents llocs de la ciutat. Les cafeteries realment son el cor de la ciutat i sempre s'hi pot trobar gent diversa: estudiants, artistes, acadèmics, però també famílies amb nens o parrelles enamorades. Tot Brno pren cafè! Potser té a veure amb el caràcter de la ciutat que té un aire liberal, cosmopolita i artístic, i al mateix temps ofereix racons on un pot amagar-se del món, tal com de vegades ens agrada als txecs i eslovacs.

El funcionalisme i les cafeteries segurament son el que més marca el rumb de la capital de Moràvia, però cal sumar-hi un punt característic més que té un lloc important: la poesia. Encara que Brno mai ha tingut tanta importància literària com Praga, hi vivien molts autors importants i encara n'hi ha més d'aquells que almenys hi dedicaven algun poema o mencionaven Brno a la seva obra. A tots ells es dedica la pàgina web Brno: ciutat poètica que ofereix un panorama sobre els poemes i els poetes relacionats amb Brno, juntament amb un mapa interactiu. Així es pot fer un recorregut pels llocs que algun dia van inspirar algun poema i conèixer els seus autors. A més, la poesia és present als carrers de la ciutat gràcies a l'artista Timo, que omple els murs, els bancs o els pilars dels ponts amb els seus poemes i fa que gairebé tothom a Brno es trobi amb la poesia diàriament. I si no és per ell, als carrers de Brno sovint es pot trobar un noi amb un parell d'antenes al cap que us compondrà un poema instantani i de franc.

Hi ha moltíssimes més coses de les quals es pot parlar: els teatres alternatius, la vida música dels clubs i sales de concerts, diverses activitats cíviques, l'art modern i clàssic... En definitiva, la ciutat de Brno ofereix de tot i val la pena visitar-la!

Secció de català del Departament de Llengües i Literatures Romàniques de la Universitat Masaryk
Optimitzat per Webnode Cookies
Fes la teva web gratuïtament! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Som-hi!