Bruntál
Bruntál és una ciutat situada a la regió Morávia-Silèsia, al districte de Bruntál i té sobre 17.000 habitants. El nom Bruntál prové de la paraula alemanya - Freudenthal, que significa 'una vall d'alegria'. La història de la ciutat es remunta al 1210 i per tant és una de les ciutats més antigues de la República Txeca. Durant molt temps es van extreure metalls d'aquesta zona i des del 1287 Bruntál té un miner al seu escut. Durant la Segona Guerra Mundial la ciutat va ser ocupada pels alemanys i després s'hi van establir camps de treball.
Originalment, Bruntál es va establir com una ciutat minera, però actualment una de les principals indústries és la indústria del plàstic. Podem trobar-hi moltes empreses, com Alfa plastic, Linaset o Osram on produeixen peces de les lluminàries. Al Bruntál hi ha també cinc escoles primàries, tres instituts d'educació secundària i una escola d'art. Pel que fa a l'assistència sanitària, hi ha un hospital, però no té gaire popularitat i per tant molta gent va als hospitals a les poblacions properes.
Un dels monuments més importants i coneguts de Bruntál és el castell, juntament amb de el parc del castell, que van ser declarats patrimoni cultural nacional l'any 2001. El castell, originalment gòtic del segle XV, més tard va ser reconstruït amb un estil renaixentista i després, al 1766, va ser reconstruït una vegada més amb un estil barroc. Això va crear un castell que connectava estil renaixentista i barroc. A Bruntál també hi trobem moltes esglésies, com l'església de la Mare de Déu de l'Assumpció. És un edifici gòtic del segle XIII i avui serveix com parròquial catòlica. A més, l'església barroca de la Mare de Déu dels Auxilis que és situada al turó Uhlířský vrch. Uhlířský vrch és un dels volcans extingits més joves del territori txec i al carrer del turó hi ha un carreró de til∙lers que van ser plantats entre 1766-1770. Entre altres monuments culturals podem trobar la casa de Gabriel, la casa de naixement de Therese Krones o la Columna de la Santa Trinitat. La zona turística també inclou el dipòsit d'aigua, que es diu Slezská Harta, amb una superfície d'uns deu quilòmetres quadrats.
Pel que fa a la cultura hi trobem un cinema, una casa cultural, una biblioteca municipal i un teatre. En un barri de Bruntál va ser filmada la pel∙lícula Joana d'Arc pel director Luke Besson i el castell de Bruntál va servir per filmar el conte Císař a tambor. Cal fer esment, també, que a la sèrie Comeback es parlar sobre Bruntál com una regió brutal. Des d'aquí ve el lema de Bruntál "Una regió brutal, una gent brutal".