Els afores de Brno

2017-10-08

Vull escriure sobre la meva ciutat estimada, Brno. Hi he viscut tota la meva vida, cosa que significa 22 anys. Hi vaig néixer aquí. La població de Brno és d'aproximadament 400.000 habitants, però quan hi ha estudiants de les universitats locals, Brno pot tenir més de 600.000 habitants. 

Brno és ubicat a la regió de Moràvia Meridional (en txec Jihomoravský kraj) i és la segona ciutat més gran de la República Txeca.

Penso que és una ciutat ideal. Hi ha molta gent, però no tanta com a Praga, per exemple; això vol dir que és un lloc vital i concorregut però també hi ha molts llocs tranquils i silenciosos on podem organitzar els nostres pensaments.

Aquests llocs tranquils i silenciosos són sobretot els afores de Brno. Vull escriure sobre aquesta part de la ciutat. No hi ha tants sensesostre que beuen alcohol o s'estiren als bancs o persones estranyes que es comporten de manera imprevisible com per exemple a l'entorn de l'estació central.

He viscut tota la meva vida als afores de Brno, però molt a prop del centre, aproximadament 12 minuts amb tramvia que és un tipus del transport públic força popular a Brno. Els tramvies, com altres mitjans de transport (probablement excepte els cotxes), són ràpids, gairebé no tenen retards, sovint no hi ha soroll i penso que no són cars, especialment per als estudiants o les persones grans. Les xarxes de transport són denses i també podem usar mitjans de transport tota la nit cap als afores de Brno.

La gent es comporta molt bé en general: per exemple s'aixeca per deixar que segui una persona gran als mitjans de transport, llença les escombraries als contenidors o a les papereres del carrer o fins i tot recicla, intenta mantenir els equipaments públics nets i no hi ha tantes aglomeracions de la gent. M'hi sento segura. També tenim molts equipaments públics moderns perquè sovint les coses són reparades.

Als afores de Brno podem trobar molts parcs, miradors, monuments o llocs per divertir-se, per exemple un zoo o un embassament (en txec Brněnská přehrada, en el dialecte de Brno, Prýgl) a Brno-Bystrc; un parc amb animals a Brno-Kohoutovice que m'agrada molt, un planetari a Kraví hora (a prop del centre) o un centre comercial modern on podem comprar moltes coses i que es diu Campus Square a Brno-Bohunice; també hi ha un campus gran de la Universitat Masaryk.

Als afores de Brno hi ha molta gent jove gràcies als campus de les universitats, per exemple de la Universitat Mendel a Černá Pole o un campus a Brno-Bohunice. També hi ha moltes ofertes de feina, moltes botigues, piscines, gimnasos, restaurants, bars, cafès, esdeveniments culturals (com Majáles), hospitals, llars d'infants i escoles. En poques paraules, tenim tot el que necessitem per viure contents (encara podríem tenir el mar, però al menys és rar per a nosaltres)!

Linda Havránková

Secció de català del Departament de Llengües i Literatures Romàniques de la Universitat Masaryk
Optimitzat per Webnode
Fes la teva web gratuïtament!