Moravský kras

2017-10-14

Voldria escriure aquest article sobre Moravský kras, en català es diu el carst de Moràvia o el relleu càrstic de Moràvia. S'ubica al nord de Brno (Líšeň, Maloměřice) i continua al nord de Moràvia fins a Sloup, que és una ciutat petita a prop de Blansko. 

Les ciutats conegudes al carst són, per exemple, Ostrov u Macochy, Vilémovice, Jedovnice, Křtiny o Ochoz u Brna. És la zona càrstica més gran i millor desenvolupada (amb un espectre de fenòmens càrstics més ampli) de la República Txeca.

Hi ha moltes coves importants, com Punkevní (Macocha), Sloupsko-šošůvské, Kateřinská o Balcarka i són accessibles públicament. Hi ha molts turistes. La majoria d'ells són de la República Txeca i sovint són uns ciclistes, però també hi ha visites asiàtiques, alemanyes o evidentment eslovaques. Aquests turistes poden relaxar-se a molts restaurants locals amb terrasses i amb vistes boniques a uns paisatges magnífics.

Macocha és l'abisme (precipici) més famós de Moravský kras i és una part de les coves Punkevní. La profunditat de la seva part seca és 138,4 metres. Es troba a la zona cadastral del poble Vilémovice.

Hi ha moltes rutes de ciclisme i la majoria de la gent hi fa ciclisme, senderisme, escalada de roques, passejades o visites de coves. A Moravský kras podem trobar aquests rius petits: Punkva, Říčka i un rierol Křtinský. També hi ha boscos, esglésies de peregrinació o ruïnes de castells. Podem trobar-hi monuments culturals, uns monuments naturals nacionals, unes reserves naturals i unes reserves naturals nacionals com Býčí skála (en català, la Roca dels Bous), Bílá voda (en català, l'Aigua Blanca) o Vývěry Punkvy (en català, les Fonts de la Punkva).

A continuació molta gent, per exemple de Brno, té una masia a algun dels pobles de la zona i de tant en tant pot llogar aquesta casa rural a la gent que vol passar temps en aquesta natura bonica o vol relaxar-se i sortir de la ciutat concorreguda per un moment. També molta gent jove va a festivals locals i vol aquestes masies per dormir.

Moravský kras, una àrea protegida del paisatge, és un lloc que val la pena veure. La gent és agradable, no hi ha soroll, hi ha moltes coses per veure i s'hi pot menjar bé.

Linda Havránková

Secció de català del Departament de Llengües i Literatures Romàniques de la Universitat Masaryk
Optimitzat per Webnode
Fes la teva web gratuïtament!