Proves d'accés a les escoles secundàries i a les universitats

2017-11-23

Potser tots vam passar a través del procediment d'accés a l'escola secundària. Fins i tot avui, aquest acte és important a la vida de cada estudiant perquè és la seva primera gran decisió. L'alumne ha de decidir què vol fer a la seva vida. En aquest moment el primer problema, perquè molts alumnes no saben si volen ser metges o arquitectes. Si volen estudiar a la universitat o no. I tenen moltes preguntes i dubtes i només un grapat d'estudiants saben amb certesa quina escola han de sol·licitar i què volen fer al futur. Recordo que jo no sabia en absolut què voldria fer al futur. I per tant vaig decidir anar a l'Institut, perquè pensava que l'Institut era la millor opció si volia anar a la universitat - i encara ho penso.

Actualment, les proves d'accés són les mateixes per a tots alumnes que van a l'escola secundària. L'única excepció són algunes escoles professionals on les proves d'accés són diferents o bé els alumnes no fan cap prova d'accés. Algunes escoles també tenen una prova de talent, com les escoles pedagògiques o artístiques. Com ja he dit, les proves d'accés són iguals per estudiar a tots els cursos que estan acabats amb maturita. Aquestes proves d'accés són elaborades per una empresa que es diu Cermat i que també crea la maturita. Les proves d'accés a les escoles secundàries consisteixen d'un examen de llengua txeca i d'un examen de matemàtiques. A més a més excepte de les proves conjuntes de Cermat, algunes escoles en tenen de pròpies, però això és molt inusual.

Encara que moltes persones tenen prejudicis sobre les escoles professionals, els alumnes d'aquestes escoles han de tenir els mateixos coneixements que els estudiants de l'institut i altres escoles secundàries.

Pel que fa a les proves d'accés a les universitats a la Txèquia, hi ha una altra empresa gran que es diu Scio. Aquesta empresa crea proves d'accés per a moltes universitats de la República Txeca, Eslovàquia i Suïssa, com ara per a les universitats de Brno, Olomouc, Praha, Plzeň, Hradec Králové, Bratislava, Košice i altres. Scio crea proves d'obecné studijní předpoklady (una mena de prova d'intel·ligència que examina la capacitat dels aspirants per estudiar a la universitat), de ciències socials, de matemàtiques, de biologia, de química i també d'anglès, d'espanyol i de francès.

Un gran avantatge de les proves d'accés de Scio és que tenim diversos terminies per fer l'examen, i podem repetir-lo fins que tinguem prou punts perquè ens acceptin a la universitat dels nostres somnis. Desgraciadament, les proves de Scio també tenen alguns desavantatges; , per exemple, per a cada prova d'accés hem de pagar. A més per a cada part de l'examen tenim un temps fix i si acabem un part d'examen no podem tornar i corregir-lo.

Pel que fa a les proves d'accés a les universitats, no totes les escoles tenen proves de Scio. Per exemple la Universitat de Masaryk té les seves pròpies proves, que es diu testy studijních předpokladů i són molt semblants com proves d'obecné studijní předpoklady. Un avantatge d'aquest examen és que tenim un temps fix, però només per a tot l'examen, no per a cada part. I altre avantatge és que aquestes proves són gratis. No obstant això, com les proves de Scio, les proves de Universitat de Masaryk són similars a les proves d'intel·ligència.

Penso que aquestes proves són difícils per a molts estudiants, perquè no tothom té un pensament lògic. I per tant hi ha bastants estudiants que no són acceptats a la universitat, tot i que tenen molt d'interès en el curs. 

Secció de català del Departament de Llengües i Literatures Romàniques de la Universitat Masaryk
Optimitzat per Webnode Cookies
Fes la teva web gratuïtament! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Som-hi!