Receptes mig oblidades

2017-11-21

Hola a tothom!

En aquest article us ensenyaré com preparar uns plats típics txecs que menjaven les besàvies de les nostres àvies.

La primera recepta es diu kočičí svatba (el matrimoni de gats) i entre els plats mig oblidats és el més conegut, tot i que ja no es menja gaire. Tradicionalment es fa amb cansalada, però quan en prescindiu, tindreu un plat vegetarià perfecte. Per elaborar kočičí svatba per a quatre persones necessiteu:

300 grams de pèsols que vau posar en remull un dia abans

200 grams de grans d'ordi (en txec és kroupy) que es compren pre-preparats (com par exemple l'arròs blanc - sense pell)

70 grams de saïm

1 ceba gran

200 grams de cansalada

1 cullerada petita de comí

3 dents d'all

1 grapat de marduix

sal al vostre gust

Estris que necessiteu:

Dues olles

Una paella

Una espàtula

Un ganivet i un tallador

Un colador

Coleu els pèsols, poseu-los en una olla, aboqueu-hi l'aigua fresca fins que cobreixi els pèsols i coeu-los fins que siguin tous. Mentrestant esbandiu els grans d'ordi, poseu-los a una altra olla, aboqueu-los amb l'aigua fresca (en proporció de 1:2) i, igualment com els pèsols, deixeu-los coure fins que es facin tous. A la paella fonda fregiu la ceba amb el saïm. Quan sigui cristal·lina, afegiu-hi la cansalada i fregiu ho tot fins que es torni daurat. Després afegiu-hi la resta dels ingredients, remeneu-ho bé i deixeu-ho coure uns cinc minuts.

Un altra recepta s'assembla bastant a les sopes mallorquines que segur que coneixeu. La nostra sopa que es feia per no llençar el pa dur es diu žebračka (captaire en català) i per preparar-vos-la (per a 4 persones) necessiteu només poquets ingredients:

1 ceba

1 cullerada de saïm

200 grams de pa dur

1 litre d'aigua

sal i pebre al vostre gust

Estris que necessiteu:

Una cassola

Un ganivet

Un tallador

Una espàtula

Per començar, talleu la ceba a daus. Després escalfeu la cullerada de saïm a la cassola i fregiu-hi la ceba. Aboqueu-hi l'aigua i quan comença a bullir engruneu-hi el pa. Deixeu-ho coure uns tres minuts i amaniu-ho amb sal i pebre.


L'última recepta que us mostraré serà per preparar un plat principal dolç. Potser us heu estranyat i us dieu "Un plat principal dolç? Que estrany!". Doncs sí, segons sembla la República Txeca és un dels pocs països on podeu dinar un dolç. Aquest es diu šulánky s mákem (en català podria ser més o menys boletes de patates amb grans de cascall). Aquest menjar realment es prepara de manera ordinària també avui dia. Per fer-vos-el per a quatre persones necessiteu:

600 grams de patates cuites amb pell

200 grams de farina

1 ou

1 pessic de sal

Per servir-lo:

100 grams de grans de cascall mòlts

50 grams de sucre en pols

4 cullerades de mantega desfeta

Estris que feu servir:

Una olla

Un bol

Un tallador

Un colador

Primer de tot peleu les patates i ratlleu-les a un bol. Afegiu-hi la farina, l'ou i un pessic de sal i elaboreu-ne una pasta compacta. Feu-ne unes boletes oblongues llargues com mig polze i poseu-les al tallador enfarinat. Feu bullir l'aigua en l'olla gran i poseu-hi totes les boletes. Coeu-les fins que surtin a la superfície i coleu-les. Al final, ruixeu-les amb el sucre i els grans de cascall i aboqueu-les amb la mantega.

Secció de català del Departament de Llengües i Literatures Romàniques de la Universitat Masaryk
Optimitzat per Webnode
Fes la teva web gratuïtament!