Tipus de feina més habituals ara i abans

2017-11-14

En aquest article vull pensar una mica sobre la feina ara i abans a la República Txeca. Abans hi havia Txecoslovàquia i moltes coses eren diferents, sobretot coses polítiques.

Primerament els poders polítics eren els comunistes i per tant, per exemple, la gent que volia treballar de director d'alguna empresa o d'alguna escola havia de formar part del Partit Comunista de Txecoslovàquia (KSČ = Komunistická strana Československa). Ara els directors sovint són les persones que van començar a fer negocis després de l'any 1992, perquè l'any 1993 Txecoslovàquia es va dissoldre pacíficament per formar dos estats separats que són la República Txeca i Eslovàquia.

D'altra banda abans tothom treballava. La majoria de la gent començava a treballar a les 6 o a les 7 del matí i no tanta gent treballava en torns com ara. Tampoc no tanta gent treballava en torn de nit com ara. Molta gent acabava a les 4 de la tarda i després sovint anaven a prendre una cervesa o una copa tot junts.

A més a més penso que els treballadors no estaven tan estressats a vegades. Ara pertot arreu hi ha màquines electròniques, de manera que tothom escriu uns correus electrònics o truca a través dels telèfons mòbils i per això la majoria de les coses no es tracten personalment. Tot és més ràpid i flexible. Els treballadors han de recordar i pensar en moltes tasques que han de fer. De vegades aquestes màquines electròniques fan la nostra vida més difícil en comptes de més fàcil, tanmateix són molt útils alhora.

Doncs ara molta gent treballa al despatx davant de l'ordinador i de vegades pot sentir-se cansat o estressat i pot tenir problemes com ansietat. Actualment falten treballadors amb habilitats manuals i per això són ben pagats. També abans la gent començava a treballar més aviat, sovint just després de la graduació a 18 anys, al contrari ara molts joves estudien fins als 26 anys.

Avui dia hi ha més oportunitats per treballar a l'estranger i més camps d'estudis a les universitats, per tant hi ha més estudiants universitaris. Tenir un títol és un avantatge gran en el mercat de treball i molts treballadors grans comencen a estudiar per obtenir el títol de grau. Sovint aprofiten l'aprenentatge a distància, els estudis en caps de setmana o els estudis nocturns.

Per acabar crec que els treballadors amb habilitats manuals ara tenen les ocupacions desitjades i també hi ha molt més tipus de treballs. La meva opinió és que tothom té oportunitats per treballar de gust.


Linda Havránková

Secció de català del Departament de Llengües i Literatures Romàniques de la Universitat Masaryk
Optimitzat per Webnode
Fes la teva web gratuïtament!