Toulovcovy i Městské maštale

2017-10-16

Són dues zones naturals veïnes que formen part de la reserva natural Maštale (la paraula maštale vol dir cavallerisses), que s'estira al llarg d'una àrea de poc més de 1 000 hectàrees i que es troba al voltant del riu Novohradka a la regió de Pardubice, a uns 20 quilòmetres de Litomyšl.

Jo, de vosaltres, començaria l'excursió a Toulovcovy maštale: molt a prop hi ha un aparcament on podeu deixar el cotxe i si cal també les bicicletes, a més des d'allà només cal que camineu tot recte seguint el camí que passa pel bosc ben cuidat i que escolteu ocells cantaires, pigots treballadors i vent tocant fulles (verdes, de colors, o només branques escarides, depèn de l'estació de l'any en què hi aneu). Quan ja sigueu prou a dins del bosc comenceu a notar que allò que teniu sota els peus no és la terra sinó pedra i us adoneu que entre els troncs dels arbres veieu quelcom més fort i durable.


Allà les roques creen un poble on, segons es diu, un cavaller-comte esquizofrènic que es deia Vavřinec Toulovec (des d'aquí ve el nom del complex) amagava botins que havia robat als rics a Moràvia i que després repartia entre els pobres del seu comtat. Realment podeu visitar el seu dormitori, la cuina, el celler o la campaneta, tot de pedra arenosa. A més, des del celler podeu pujar a la roca més alta, ben "decorada" amb noms propis inscrits, i fer-vos una o deu selfies amb capçades d'arbres.

Des de Toulovcovy maštale seguiu la marca turística groga que us condueix amb fiabilitat cap a Městské maštale, que comencen amb una baixada de gairebé 180 graus. No us desanimeu, allà a baix us està esperant un petit corrent d'aigua claríssima que, per poder continuar l'excursió, admirar el paisatge meravellós i arribar cap a carretera, cal que travesseu per un pont de fusta improvisat però segur. Allà també veureu uns pobles de roca, aquelles tanmateix no són impregnades de cap rondalla, llegenda ni conte.

Us recomano que aneu d'excursió a tots dos llocs o bé a la segona meitat del mes de juliol quan els boscos seran plens de nabius, gerds i maduixetes de bosc (però també de paparres), o bé entre setembre i octubre, quan hi podeu fer una boletada en majúscules.

Pel que fa a l'allotjament, la gent local és conscient de l'atractivitat de la reserva i d'uns monuments històrics que estan col·locats a prop (com ara el castell de Nové Hrady construït en rococó amb uns jardins esplèndids) i per tant no ofereixen a llogar només habitacions a hostals o hotels petits, sinó també cases rurals de tot tipus. 

Secció de català del Departament de Llengües i Literatures Romàniques de la Universitat Masaryk
Optimitzat per Webnode
Fes la teva web gratuïtament!