Un breu recull de les empreses txeques

2017-11-14

En aquest article us presentaré unes empreses txeques productes de les quals potser coneixeu sense adonar-vos que venen del nostre racó del món.

Comencem amb Škoda Auto (col·loquialment Škodovka), l'empresa més destacada que alhora és la nostra firma més gran pel que fa al benefici, l'exportació i l'oferta d'ocupació. Aquesta empresa amb seu a Mladá Boleslav (a la Bohèmia Central) es dedica a fabricar cotxes. Altres plantes de fabricació es troben a Vrchlabí i Kvasiny a Txèquia, a Bratislava a Eslovàquia, a quatre ciutats xineses, a dues de russes i a dues de l'Índia.

La seva fundació la podem datar de l'any 1925 quan una fabrica manufacturera de Plzeň anomenada Škoda va comprar una altra empresa, Laurin & Klement, de Mladá Boleslav. Gràcies a l'origen tan clar encara avui considerem que Škodovka és nostra, tot i que des de l'any 1991 pertany a Volkswagen.

Una altra firma important pel que fa al seu producte, que es considera un dels símbols del nostre país, és Plzeňský Prazdroj, una cerveseria fundada l'any 1842 a Plzeň. La seva marca de cervesa més coneguda es diu Pilsner Urquell.

El seu destí relacionat amb el fet de tenir un propietari que no és txec és similar al què va passar a Škoda Auto - als "bojos anys 90, desprès de l'onada de privatitzacions, va arribar el desig de fer-se ric ràpidament i per tant un munt d'empreses txeques van vendre un cert percentatge de les seves accions a inversors estrangers que de poc a poc en van anar tenint la part majoria. Així va passar que aquesta cerveseria pertany a una empresa japonesa - Asahi.

L'última firma que us referiré i la significació de la qual voldria subratllar es diu Avast. Aquesta és una companyia dedicada a la programació i el desenvolupament de programes antivirus. Els seus propietaris originals i actuals, Pavel Baudiš i Eduard Kučera, la van formar l'any 2010 a la base d'Alwil Software, on els dos havien treballat abans.

Secció de català del Departament de Llengües i Literatures Romàniques de la Universitat Masaryk
Optimitzat per Webnode
Fes la teva web gratuïtament!